miMakkers voor Hongarije

Op reis met 5 miMakkers

Karin van der Meer, Marion Cromsigt, Meriam Baljon, Jeanny Kroot en myself (Jacoline Goossen) bezoeken geheel vrijwillig in het najaar 2022 (21 september tot en met 28 september) een mannenhuis in Dunaalmas, in Hongarije.  Een huis voor verstandelijk beperkte mannen en jongens van verschillende niveaus en leeftijden. Een huis waar de tijd,  qua voorzieningen en personeelsscholing,  voor Nederlandse begrippen heeft stil gestaan. Zij zien uit naar onze komst daardoor. De mannen hebben hierdoor ruim 4 dagen de tijd van hun leven. Het personeel geniet van de speciale aandacht die wij hun bewoners kunnen geven. 

Wij zijn dagelijks te volgen tijdens deze reis via www.Clownsnaarhongarije.waarbenjij.nu

Wij vertrekken dit jaar met de camper van Meriam! Gelukkig financieel gesteund door familie, vrienden en organisaties die ons werk daar een warm hart toedragen.  Het is geweldig dat wij dat niet zelf hoeven betalen, immers onze tijd en inzet bieden wij al vrijwillig aan. Voor sponsoring zie helemaal onderaan. Zo help je mee een bezoek mogelijk te maken voor de jongens en mannen én hopelijk volgend jaar 2023, ook weer ouderen met dementie in Budapest!

Door Corona hebben we al twee jaar niet naar hen kunnen afreizen. Een van de alternatieve activiteiten in 2020 was een theaterfilm! Klik daarvoor hiernaast:  MiMakkers Barát – YouTube

In 2021 hebben we boekjes gemaakt (in Nijntje concept) maar dan met elke miMakker in een speciaal boekje!  Teksten in het Hongaars en NL.  Ze werden uitbundig ontvangen in Dunaalmas. De opbrengst van de NL versie gaat ook naar Barát. Barát? Lees hieronder hoe deze stichting is ontstaan en ons aan ons verbond. 

Geschiedenis van de bezoeken, Barát.

Jaren terug is collega miMakker Tobi (Henk Vlot, www.henk-vlot.nl) in contact gekomen met personeel van een mannenhuis in Dunaalmas in Hongarije. Hij bezocht het huis met verstandelijke beperkte jongens en mannen en was meteen geraakt.  De omstandigheden van deze doelgroep qua zorg en welzijn waren erbarmelijk. Hij zag in dat de zorg en benadering zeer liefdevol was, maar vaak door laag of niet opgeleid personeel. De benadering en behandelingen waren gericht op gedrag onder controle houden door medicijnen en dwangzorg. Jongens met een ernstige beperking liggen of zitten de hele dag op hun plek, om maar iets te noemen.

Henk had duidelijk het gevoel dat hij met andere miMakkers kon bijdragen aan individueel contact en plezier. Ook zou de aanwezigheid van miMakkers  personeel kunnen inspireren hoe je ook met deze doelgroep kon omgaan op het gebied van aandacht en contact. 

Henk Vlot richtte samen met anderen Barát op. Een stichting voor en door miMakkers die speciaal hun werk richt op doelgroepen met een verstandelijke beperking en inmiddels ook mensen met dementie in Hongarije.  Geheel vrijwillig bezoeken zij de doelgroepen in het voorjaar en najaar.  Barát – Stichting miMakkus

Een bedrag overmaken? Uw donatie is welkom op  NL35 INGB 0009 233 984 t.n.v. Stichting miMakkus onder vermelding van Barát, najaarsreis, t.g.v. Jacoline Goossen.

Hartelijk dank!